Kako to radi?

Izuzetno jako hlađenje

Flamarkovi proizvodi, kao i sve druge dobre stvari, rade na vrlo jednostavan način. Kad aktivna vatrogasna tekućina bude bačena na opožarenu površinu, događa se brzo i izuzetno snažno hlađenje površine i dolazi do gušenja vatre. Temperatura površine snižava se do +3oC u vrlo kratkom vremenu. Budući da površina više nije vrela, ne postoji mogućnost ponovnog zapaljenja.

Da bi kompletirali proces uspješnog gašenja požara, svi Flamarkovi proizvodi brzo uklanjaju većinu dima iz područja gašenja, tako da osobe koje se nađu u tom prostoru, mogu disati bez problema.

Osim toga, nisu zabilježene nikakve popratne pojave ili usputne štete za osobe ili za prostor koji se gasi.

Detaljan opis djelovanja

1. Efekat brzog hlađenja – u ovoj fazi kapljice tekućine hlade opožareni materijal brzim upijanjem topline iz opožarenog materijala, pretvaraju se u paru i ishlape.

pic-rapid-cooling

Diagram showing the temperature cooling down effect from 900° C to 30 °C inside 10 seconds of Mar 1 fire fighting liquid solution.

2. Flamark deaktivirajuće pare – pare nastale u prvoj fazi gašenja vežu za sebe slobodne radikale i otrovne gasove, pa osobe koje se nađu u prostroru, mogu bez problema disati. Na taj način se stvara okruženje pogodno za preživljavanje i aktivnu borbu protiv vatre, što je posebno značajan efekat Flamarkovog sistema gašenja.

Osobine proizvoda

3. Adijabatski proces hlađenja – unikatni proces hlađenja zraka u prostoru pomoću isparavanja Flamark tekućine za gašenje. Kad se Flamark tekućina za gašenje velikom brzinom pretvori iz tečnog u gasovito stanje (paru), zrak postaje zasićen parom, koja odvaja vreli zrak od opožarenih predmeta.

pic-steam

4. Flamark vatrogasni mehanizmi – aktiviraju se i uklanjaju tri osnovna elementa vatrenog trokuta: vrućinu – kisik – gorivo.

Ispravanje kapljica Flamark tekućine za gašenje uklanja vrućinu.

Flamark deaktivirajuće pare izazivaju nestašicu kisika za gorenje (u okolini opožarene površine), ali istovremeno osobe koje se nađu u tom prostoru imaju dovoljno kisika za disanje.

Flamark tekućina za gašenje saponificira (prevlači zaštitnom emulzijom) opožarenu površinu i ne dopušta slobodnim radikalima i gasovima da pređu u zrak i spoje se sa kisikom.

pic-mechanisms